HTML

Digitális tv! Digitális tv?

2007.10.09. 12:13 teleblog

Új csatornák INGYEN, kábeltévé nélkül??? Írásom végére kiderül az iGAZság. Legalábbis remélem :)
Aki rádióamatőrködik, vagy csak érdekli a média világa tisztában van vele, hogy mi is az a DVB-C, DVB-S, DVB-T. De ők/mi csak a kisebbség vagyunk, és ezt egyáltalán nem sértésként gondolom a többiek részére.
DVB-T:Vagyis földi sugárzás. Míg Európa jelentős részén már-már ott tartanak, hogy az elavult sugárzást (PAL) kikapcsolják, addig nálunk ez döcögősen halad. Tavaly a frekvenciaosztáson 8 multiplexet kapott az ország, ez szerencsés esetben 40! új csatornát is jelenthet, aminek vételéhez elég egy botantenna, na meg egy beltéri. Ez utóbbi azonban szükségtelen azok számára, akik új LCD, ill. plazmatévét vesznek, mivel abba már beépítették. Éppen ezért, aki most karácsonyra ilyen tévékészüléket szándékozik vásárolni, keressen olyan kifejezéseket, mint amiket fent sárgával jelöltem, a műszaki leírások között, és nem lesz gondja a beltérikkel, azok nem csúfítják a nappalit.
A turpisság csak ezután jön! Míg korábban INGYENES csatornákról beszéltek, mára már változtattak, és KÓDOLT csatornákról beszélnek. Csupán a közszolgálati adók lennének inyenesek, a többiért fizetni kellene. Majd meglátjuk.... Ezért nem árt, ha a készülék kártya, ill. modul fogadására is alkalmas. Na de elég a műszakiakból.
DVB-S: talán sokan nem is tudják, hogy ők már ezt használják. Pedig a műholdas előfizetők ilyen felhasználók, Magyarországon több százezren. Két szolgáltató van jelen hazánkban.
De ami az ingyenes csatornákat illeti, elszomorító a helyzet! Csak a közszolgálati csatornák ingyenesek, meg néhány kereskedelmi, de ezek közül kettőt is kódolnak a közeljövőben. Nem kell megijedni, a kábeltévé-előfizetők nem fognak észrevenni semmit.
Az elkövetkező hónapokban akár 20 új csatorna is indulhat. Ezek valószínűleg mind kódoltak lesznek. Pedig, ha a TESZT-időszakban inyenesek lennének, a nézők megkedvelnék, és a kódolás után előfizetnének valamely szolgáltatónál. Na de ez Magyarország! Mit is várhatnánk el? Korábban már írtam a magyar MusicTV-ről, amely kódolt, az ukrán, a német meg az adriai nem.

Ki mit válasszon jelenleg?
-DVB-T: jelenleg nincs rendszeres sugárzás, csak tesztadás két helyen.
-DVB-C: csak kevés helyen elérhető.
-DVB-S: ez a legjobb választás jelenleg szerintem, a döntés  azonban az olvasónál van.

Az elkövetkező években sok változás várható, ha másért nem, azért, mert óriási blama lenne 2012-ben, ha mindenütt digitális sugárzás lenne, csak mi, ostoba magyarok néznénk még mindig csak 3 csatornát.
 

komment

Címkék: média tv

süti beállítások módosítása